Σίγρι

Τα βιβλία του Σιγρίου

Γράφτηκαν για το Σίγρι ή γράφτηκαν στο Σίγρι. Τα βιβλία του Σιγρίου πλημμυρίζουν ευαισθησία, τρυφερότητα και αγάπη για τον τόπο αυτό…

Έχουμε, λοιπόν, “βιογραφίες” του Σιγρίου, ποιητικές συλλογές, νουβέλα, παιδικό βιβλίο, ταξιδιωτικό αφήγημα και τις εκδόσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

“ΣΙΓΡΙ, Απολίθωμα και Ζωή”
Ο πρώτος οδηγός του Σιγρίου, από τους Ιωάννη Τσίκνα και Μανώλη Γκιγκιλίνη επανεκδόθηκε πριν από λίγα χρόνια. Δίγλωση έκδοση, ελληνικά – αγγλικά και ελληνικά – γερμανικά. Πρώτη έκδοση 1985, επανέκδοση 2002. Σελίδες 80.


“Εκεί που ο δρόμος τελειώνει. ΣΙΓΡΙ”
Ο αγγλόφωνος ασπρόμαυρος οδηγός για το Σίγρι από τον Ρόι Λώρενς, με πολλά σκίτσα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πρώτη έκδοση 1992, επανεκδόσεις 1994, 1997 και 2001. Σελίδες 48.


“ΣΙΓΡΙ, Μύθος, Ιστορία και Όνειρο”
Άλλος ένας δίγλωσσος οδηγός για το Σίγρι, στα ελληνικά και αγγλικά, από τον Αντώνη Χιώτη. Έκδοση του 2000. Σελίδες 112.


“Σίγρι, το σίγουρο λιμάνι”

Ένα βιβλίο-αρχείο για το παραλθόν του Σιγρίου, με αναφορές στους τόπυς καταγωγής των προσφύγων κατοίκων του Σιγρίου, την ιστορία του τόπου και ειδική αναφορά στα σκαριά και τα πανιά τους, από τον Ιωάννη Τσίκνα. Έτος έκδοσης 2008, σελίδες 212.


“Μια καινούρια ζωή στο τέλος του δρόμου”
Ιστορίες από την επίσκεψη και εγκατάσταση του Μιχάλη και της Ιωάννας από τη Σουηδία στο Σίγρι, όπου βρέθηκαν σ’ έναν εντελώς καινούριο γι’ αυτούς κόσμο. Σουηδική έκδοση 2008, πολωνική έκδοση 2009, σελίδες 148.


“Ο σκίουρος του Απολιθωμένου Δάσους”
Ένα παραμύθι στη σειρά “Ψέμματα και αλήθεια αράδα σ’ ένα μέρος στην Ελλάδα”, για την ιστορία του συμπαθούς κατοίκου των δασών στα μέρη μας. Καρπασιανα-Πολιτισμός, 2008.


“Τίποτα δεν τελείωσε”
Ένα τρυφερό όσο και “σκληρό” αφήγημα της Φωτεινής Τσακάλογλου, αποτέλεσμα των λογοτεχνικών της αναζητήσεων πριν ακόμη τελειώσει το Λύκειο! Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία των τεσσάρων ηρώων έχει ένα γλυκό και αισιόδοξο τέλος… Έτος έκδοσης 2000. Σελίδες 64.


“Άβαθαρ – Χρονικά ενός απόκληρου”
Στη σφαίρα του φανταστικού κινείται η τριλογία που έγραψε ο Αλκιβιάδης Χαλκιώτης, με καταγωγή από το Σίγρι και ήδη κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της: Σε μια εποχή που οι θεοί είναι ξεχασμένοι και η φυσική μαγεία περιορισμένη, ένα αυτοεξόριστο ξωτικό αντιμετωπίζει καθημερινά τους δαίμονες του παρελθόντος του, βρίσκοντας διαφυγή στην περιπέτεια και το ποτό. Σε μια αναζήτηση λύτρωσης από τον ίδιο του τον εαυτό, αυτός και οι συνταξιδιώτες του θα ανακαλύψουν αλήθειες που θα αλλάξουν την αντίληψή τους για όσα μέχρι τώρα γνωρίζουν. Σελίδες 610, εκδόσεις Λυκόφως, έτος κυκλοφορίας 2014


“Παράθυρο στα Αιγαίο”
Μια πολύ ευαίσθητη ποιητική συλλογή από τον Ιωάννη Τσίκνα, σταχυολογήματα από τα πρώτα του έργα, γεμάτα πατρίδα, έρωτα, ελπίδα, όνειρο και μελαγχολία. Έτος έκδοσης 2007. Σελίδες 32. Εκδόσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.


Πλούσιο είναι το έργο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου σε βιβλία και άλλες εκδόσεις.
Περισσότερα στο http://www.petrifiedforest.gr/wp-content/uploads/2017/01/Anamnistika_dora_.pdf