Σίγρι

Περίπατος Σιγρίου CD > Από το Λιμάνι στην Πλατεία και το Κάστρο

Σε αυτό το μέρος της βόλτας μας, θα επισκεφθούμε το κέντρο του χωριού, που περιλαμβάνει το λιμάνι, το Κάστρο, την εκκλησία, την κεντρική πλατεία, τα καταστήματα, το σχολείο και το χαμάμ.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το ψαρολίμανο του χωριού, όπου δένουν μικρά ψαροκάικα. Δεξιά είναι το λιμάνι, όπου προσαράζουν πλοία από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το Cafe Loca.

Με τη θάλασσα στο δεξί μας χέρι, περπατάμε στο δρόμο.

Στα αριστερά μας, θα βρούμε το μοναδικό ΑΤΜ του χωριού.

και μπροστά μας το εστιατόριο Cavo D’oro. Ακριβώς μετά το Cavo Doro, βρίσκεται η παιδική χαρά.

Στρίβουμε προς τα επάνω στον ελαφρώς κεκλιμένο δρόμο. Είναι ο κεντρικός δρόμος του Σιγρίου και οδηγεί από το Λιμάνι στην πλαζ και συνεχίζει πηγαίνοντας παράλληλα με τη θάλασσα ως την Ερεσό.

Βλέπουμε μια πετρόχτιστη βρύση στα αριστερά μας και μια διασταύρωση. Αν συνεχίσουμε ευθεία, θα καταλήξουμε στην παραλία. Αν στρίψουμε δεξιά, θα δούμε το σχολείο και το Κάστρο.

Στη γωνία, ακριβώς μπροστά μας, βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο “το κέντρο”.

Δίπλα θα βρούμε το εστιατόριο “Αυστραλία” και πιο πέρα, το καφέ Πόρτο Σίγρι

Πίσω από τις καφετέριες και τα εστιατόρια, συναντάμε το Λιμεναρχείο Σιγρίου και το Εργαστήριο Μελιού Σιγρίου.

Περπατώντας στην κεντρική πλατεία, βλέπουμε μπροστά μας, το εντυπωσιακό κτίσμα της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, το οποίο αρχικά χτίστηκε ως τζαμί και στη συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Στο υπόγειο, υπάρχει μια παλιά δεξαμενή νερού.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες στα αριστερά της εκκλησίας, υπάρχει το κοινοτικό Κατάστημα, όπου βρίσκεται και το Περιφερειακό Ιατρείο Σιγρίου…

… και ένα μικρό κατάστημα με φρούτα/λαχανικά.

Παίρνοντας το δρόμο προς τα δεξιά, από ναντι από το κτίριο της εκκλησίας και πίσω από το καφέ Πόρτο Σίγρι, μπορεί κανείς να δει το χαμάμ, που είχε παροχή νερού από τη δεξαμενή της εκκλησίας.

Μπορούμε να έχουμε καλύτερη θέα του χαμάμ αν συνεχίσουμε προς αυτόν τον δρόμο και κυκλώσουμε τη γη στην οποία βρίσκεται.

Από εκεί, μπορούμε να πάρουμε το μικρό μονοπάτι με τις σκάλες, και να καταλήξουμε πίσω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην παραλία.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε αναστροφή και να επιστρέψετε στον κεντρικό δρόμο μέσω της πλατείας.

Διασχίζουμε τον κεντρικό δρόμο και βλέπουμε το δημοτικό σχολείο / παιδικό σταθμό (κίτρινο κτίριο).

Ακριβώς δίπλα στο σχολείο, υπάρχει το Ηρώων, το μνημείο των πεσόντων του πολέμου.

Το κάστρο του Σιγρίου, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1757 στη θέση του Γενοβέζικου οχυρού έχει μια επιβλητική είσοδο. Αυτή τη στιγμή το κάστρο βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης και όλοι ελπίζουμε να είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες σύντομα!

Μην ξεχάσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία μπροστά από το φρούριο και προς την παραλία, την οποία μπορείτε να δείτε στα αριστερά σας.

Από την είσοδο του φρουρίου, μπορείτε επίσης να δείτε τον μοναδικό τρόπο που τα σπίτια του χωριού “ξεκουράζονται” στην βραχώδη ακτή.

Απολαύστε τη θέα πριν συνεχίσετε στο επόμενο τμήμα της βόλτας μας.

Επόμενο