Σίγρι

Παρατήρηση πουλιών

Ενώ ξεκίνησε ως μια απασχόληση των ολίγων, σήμερα, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα σημεία του πλανήτη ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών (bird watching). Τα τελευταία δε χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους.


Τα πουλιά είναι η ευκολότερη στην παρατήρηση ομάδα άγριων ζώων, καθώς είναι εύκολο να τα δούμε και να τα αναγνωρίσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον (ειδικότερα τα κοινά είδη), ενώ η παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους, η ανακάλυψη της ποικιλότητας των χρωμάτων τους και το πρωτάκουσμα του κελαηδίσματός τους είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.


Η Λέσβος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 000 είδη πουλιών και ο κατάλογος αυτός κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με παρατηρήσεις νέων ειδών. Το νησί βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, οι περισσότεροι φυσικοί βιότοποι έχουν διατηρηθεί σε καλή (π.χ. υγρότοποι, δάση) ή ακόμη και αδιατάρακτη κατάσταση (βραχονησίδες). Έτσι, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε σπάνια και παγκόσμια απειλούμενα είδη που έχουν σχεδόν εκλείψει από άλλες χώρες της Ευρώπης.


Για την αναγνώριση των πουλιών βασικό βοήθημα αποτελούν οι οδηγοί πεδίου που περιέχουν κείμενο και φωτογραφίες ή σκίτσα για κάθε είδος πουλιού, διευκολύνοντας έτσι την αναγνώρισή του. Για την παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο έχουν εκδοθεί ήδη τρεις (τουλάχιστον) οδηγοί στην αγγλική γλώσσα.


Παρατήρηση πουλιών στο Σίγρι.

Στη Λέσβο, ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τους λάτρεις της παρατήρησης (μετά τον κόλπο Καλλονής) είναι το Σίγρι, λόγω ακριβώς όλων των χαρακτηριστικών που αναφέραμε παραπάνω.

Κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος – αλλά όχι τα μόνα:

  • Υδροβιότοπος Φανερωμένης, Ποταμός της Τάψας – εκβολή και στη διασταύρωση με τον αγροτικό δρόμο
  • Αβαθείς αγκάλες του Φάρους
  • Λίμενα
  • Τσιχλιώντα – εκβολή

Η καλύτερη εποχή για παρατήρηση πουλιών είναι η άνοιξη, με κορύφωση τον Μάιο, αλλά και το φθινόπωρο.