Σίγρι

Βοτανολογικές αναζητήσεις

Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος και μάλλον άγνωστος για τους περισσότερους! Αλήθεια, γνωρίζουμε τα φυτά της περιοχής μας; Τα λουλούδια, που ανθίζουν στον καιρό του το καθένα; Τα φρύγανα, τα αρωματικά και ιαματικά βότανα; Τους θάμνους και τα δέντρα που φυτρώνουν στους ποταμούς; Τα χόρτα και ποια από αυτά είναι φαγώσιμα; Μήπως γνωρίζουμε τα μανιτάρια, μερικά από τα οποία είναι γευστικότατα και άλλα ακατάλληλα για κατανάλωση;
Ενώ, λοιπόν, εκ πρώτης όψεως το τοπίο του Σιγρίου φαίνεται άγονο, με μια δεύτερη ματιά εύκολα κανείς ανακαλύπτει πόσο πλούσια είναι αυτή η γη και πόσα πολλά προσφέρει, χωρίς καλλιέργεια, χωρίς φροντίδα!

Χλωριδικές Επισημάνσεις στο δυτικό “Σίγριον Άκρον” της Λέσβου
Του Μάκη Αξιώτη
Στην Ηφαιστειακή Γη του τροπικού δάσους των Απολιθωμένων Δένδρων, η γυμνή επιφάνεια σκεπάζεται την Άνοιξη από ένα πολύχρωμο χαλί, αμέτρητων ειδών μικρόφυτων, από τα 1600 που φιλοξενεί το νησί, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό!
Ίσως, στις κορφές των βράχων να περισσεύει μια μοναχική Δρυς (Quercus macrolepis ή Q.pubescens), ή μια αγριοαχλαδιά (Prunus spinosus). Μπορεί οι άνυνδρες ρεματιές να στολίζονται από την πολύχρωμη λυγαριά (Vitex agnus castus ) ή την Ροδοδάφνη (Nerium oleander). Μπορεί η πανταχού παρούσα Αστιβή να κατέχει τον τόπο (Sarcopoterium spinosum), μαζί με την Γαλαζαστιβή (Centaurea spinosa) η οποία αποκλειστικά καταλαμβάνει την Νησιώπη, και την Noaea mucronata (ακανθωτός θάμνος με ροζ ανθάκια), όμως μια πλούσια μικροχλωρίδα χρωματίζει τις απέραντες εκτάσεις, στις οποίες σφυρίζει ο αγέρας και ακούγονται τα κουδούνια των αμέτρητων προβάτων!
Πολλές πηγές σταλάζουν σ’ όλο το επιβλητικό τοπίο που τώρα το καλοκαίρι σκεπάζεται από όλα τα είδη των «αγκαθιών»: ο κατακίτρινος Scolymus hispanicus, ο Sc. maculatus, τα γαλάζια Echinops spinosissimus και Cordopatum corymbosum, ο Carthamus lanatus, ο Carthmus dentatus, η κόκκινη Carlina lanata , η Carlina corymbosa, το ψηλό Silybum marianum, ο υπέροχος πορφυρός Carduus nutans subsp taygetus και άλλα.
Όμως, και οι γκρεμνοί της Νησιώπης κοκκινίζουν από το απλωμένο στους ακραίους βράχους Mesembryanthemum nodiflorum! Εκεί, στην παραλία του νησιού, υπάρχει και μια ομάδα του Κρίνου της Θάλασσας (Pancratium maritimum).
Είναι εκπληκτικό, εκεί στο Πάρκο της Πλάκας, να αντικρίζεις μια στάμπα ροζ από το μικρό άγριο γαριφαλάκι, τον Diantus glutinosus, δίπλα στον δρόμο το έντονο μωβ-μπλε χρώμα της Σαλβιας (Salvia virgata) και δίπλα στο Κάστρο του Σιγρίου το στρωμένο μπλε-λευκό αμάραντο ( Limonium sinuatum)!
Όμως και τα δύο χρυσοκίτρινα Αμάραντα, το κοινό στους δρόμους Helichrysum stoechas και το κρεμασμένο στους ηφαιστειογεννημένους, παραθαλάσσιους γκρεμνούς Helichtysum orientale, υπάρχουν και εδώ!
Και η ζωηρόχρωμη Legousia pentagonia, η ροζ μαργαρίτα Crepis rubra το γαλαζιο-ροζ Echium planagineum, η χαμηλή κίτρινη μαργαρίτα Anthemis rigida, ντύνουν ζωηρόχρωμες στάμπες στον «γυμνό τόπο», τον γεμάτο ζωή! Και παντού στους δρόμους και σκαρφαλωμένη στους τοίχους η Κάππαρη (Capparis spinosa)!
Βορειοτέρα, στην κοιλάδα του ποταμού Τάψα και στην Αγία Φανερωμένη, υπάρχει ο ελαιώνας του χωριού! Εκεί οι μεγάλοι γλάροι (Larus michahellis) λεηλατούν τις ελιές και γεμίζουν με τα κουκούτσια την Νησιώπη, όπου φωλιάζουν! Εδώ υπάρχουν Ασφόδελοι (Asphodelus ramosus,A.fistulosus), Πρίνοι (Quercus coccifera), Φτελιές (Ulmus minor, τα καραγάτσια), Λεύκες, ιτιές, πετραμίθρες και σχίνοι (Pistacia atlantica και Pistacia lentiscus) και οπωροφόρα δέντρα! Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την εκτεταμένη παρουσία του Αλμυρικιού(Tamarix sp)
Αυτά και άλλα πάρα πολλά, φυτρώνουν και στολίζουν τον ακροτελεύτιο τόπο του νησιού μας, το Σίγρι.