Σίγρι

Γαστρονομία

Με βαθιές ρίζες από τα μικρασιατικά παράλια απ’ όπου έφτασαν πρόσφυγες οι κάτοικοι του Σιγρίου και παρελθόν αιώνων, η τοπική γαστρονομία έχει να επιδείξει γεύσεις ιδιαίτερες, παραδοσιακές και μοναδικά απολαυστικές! Βέβαια, όλα ξεκινάνε από τα αγνά και νόστιμα υλικά και τη συνταγή που θα τα αναδείξει…
Η θέση του Σιγρίου στο Αιγαίο και η ενασχόληση των κατοίκων του με τη θάλασσα, φέρνει το ψάρι και τα θαλασσινά στις πρώτες επιλογές: όλοι ξέρουν πως η περιοχή είναι ένας εξαιρετικός, πλούσιος ψαρότοπος, με μεγάλη ποικιλία αλιευμάτων, ιδιαίτερα γευστικών.
Κάθε ψάρι έχει τα μυστικά του – πότε είναι “στην εποχή του” για να καταναλωθεί, πώς πρέπει να μαγειρευτεί για να δώσει όλες τις γευστικές του εντάσεις. Δεν λένε άδικα “κάθε πράμα στον καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο”! Ορισμένα ψάρια προσφέρονται να ξεραθούν λίγο στον ήλιο, άλλα να παστωθούν, άλλα για πλακί κι άλλα για τη σχάρα.
Εκτός από το ψάρι, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, χταπόδια και καλαμάρια, καβούρια πολλών ειδών, όστρακα, θαλάσσιες ανεμώνες (κολλυφάδες), αχινοί, πεταλίδες και κοχύλια – κι άλλα ακόμα, συμπληρώνουν την θαλασσινή πανδαισία νοστιμιάς και απόλαυσης.
Από την άλλη, η γη του Σιγρίου, η οποία καλλιεργήθηκε εντατικά τα παλιότερα χρόνια, παρήγε σε μεγάλες ποσότητες, εξαιρετικής ποιότητας οπωροκηπευτικά. Ακολούθησε σχετική εγκατάλειψη της καλλιεργούμενης γης, αλλά σήμερα όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την κηπευτική. Η ποιότητα και η γεύση, εξακολουθούν να βρίσκονται πάντα σε υψηλά επίπεδα.
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολλών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας. Παρασκευάζονται αρκετές ποικιλίες από σπιτικό τυρί (φέτα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κατίκι, τουλουμοτύρι, μυζήθρα κλπ), ενώ το καλοκαίρι παράγεται ο τραχανάς (εδώ ονομάζεται τραχανός), σε τρίμματα ή σε χάχλες, που είναι τα πιτάκια με το χαρακτηριστικό κοίλο σχήμα.
Στο Σίγρι, υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, τα οποία φροντίζουν να ικανοποιήσουν τις γευστικές σας επιθυμίες και να σας προσφέρουν έναν πλούσιο κατάλογο εδεσμάτων. Φυσικά, μπορείτε να ξεκινήσετε απολαμβάνοντας ένα ποτήρι ούζο – στη Λέσβο βρίσκεστε, και εδώ παράγεται το καλύτερο ούζο.

  • συνταγές